Създаване на уеб сайт в Хасково

Съвети за разработване на онлайн магазин. Създаване на уеб сайт в Хасково

Един от най-често срещаните видове търговски сайтове е онлайн пазаруването.Създаване на уеб сайт в Хасково. С тяхна помощ можете да извършвате пълноценна търговия в Интернет: да представяте стоки, да ги продавате, да получавате плащане, да организирате доставка и т.н.

Вече има много онлайн магазини, но не всички от тях са удобни за купувачите и полезни за собствениците. В тази статия ще анализираме как правилно да проектираме този тип сайт и ще дадем няколко съвета за тези, които искат да отворят свой собствен онлайн магазин.

Създаване на уеб сайт в Хасково
Създаване на уеб сайт в Хасково

Видове онлайн магазини. Създаване на уеб сайт в Хасково

Като начало структурираме съществуващите видове онлайн магазини. Няма да е възможно да се изготви една обща структура, тъй като е възможно да се отделят отделни типове въз основа на различни критерии. Следователно именно от критериите ще надграждаме.

Цена за изработка на сайт в Хасково

Обикновено разработването на онлайн магазин се извършва или на CMS, или се купува лиценз за платформа SaaS. Сега нека разгледаме по-отблизо и двата типа.

Уебсайт на CMS .Създаване на уеб сайт в Хасково

CMS е „двигател“ на сайта, система за управление на съдържанието върху него. Има платени и безплатни CMS. В първия случай за лиценз получавате доста голям набор от инструменти с многобройни плъгини, уникален дизайн и усъвършенствана функционалност.

Това е наистина добър вариант, ако искате да се откроите от конкуренцията. Безплатният CMS (с отворен код) ще ви помогне да спестите много. Всъщност на тях можете сами да изградите онлайн магазин, ако задълбочено се задълбочите в тази тема.

В интернет има много уроци и инструкции по тази тема. Но тук ще срещнете ограничена функционалност. Ако искате да го разширите с допълнителни модули, те вероятно ще бъдат платени.

Сайт на платформата SaaS.

SaaS означава софтуер като услуга. Тоест софтуерът се предоставя на клиента като готова услуга. В случай на онлайн магазин, това означава, че след заплащане на лиценз, почти веднага получавате готов уебсайт с цялата необходима функционалност.

Плаща се, но е доста удобно, ако нямате време и желание да се задълбочите в развитието. Предимствата на този тип сайтове са лекота на използване, възможност за стартиране на магазин почти веднага и автоматични актуализации на функционалността. Недостатъците са малко възможности за персонализация и въвеждане на допълнителна функционалност, както и малко настройки за дизайн.

По ниша

  1. Тесно насочени. Тези магазини обикновено продават продукти в една категория. Например велосипеди и части за тях, медицинско оборудване, гащеризони, въдици и риболовно оборудване, сладкиши от Япония и т.н. Обикновено такива магазини са по-лесни за разработване, тъй като нямат много страници и карти със стоки, а функционалността тук е минимална.
  2. С широк диапазон. Този тип може да включва и специализирани магазини с голям брой продуктови категории (например магазин за спортни стоки, продаващи обувки, велосипеди, дрехи и гири; или уебсайт за продажба на електроника и домакински уреди – смартфони, таблети, компютри, телевизори, хладилници и др.) и така наречените „онлайн пазари“, където се продава почти всичко (Ozon, Ebay, Joom, Yulmart и др.). Такива сайтове са по-трудни за разработване, тъй като обикновено имат сложна функционалност и десетки хиляди продуктови страници.

SEO оптимизация на сайт в Хасково

Местоположението е важно не само за офлайн продажбите, някои онлайн магазини също имат ограничени места за продажби.

  1. Град или регион. Обикновено това са малки онлайн магазини, които са предназначени само за жители на определен регион или дори град. Те вероятно нямат възможност да доставят стоки далеч, така че или ги изпращат с куриер из града, или ги раздават от склад или офис. Такива сайтове имат ограничен асортимент и много проста функционалност.
  2. Цяла България. Повечето онлайн магазини продават продукти в цялата страна. Те обикновено работят с спедиторски компании, за да доставят покупки до всички градове и региони. В този случай уебсайтът трябва да има калкулатор за изчисляване на разходите за доставка и подробни условия.

Цена за сео оптимизация на сайт в Хасково

  1. Международен. Магазини като Aliexpress и Ebay доставят покупки до различни страни. Но има доста такива сайтове, защото международната доставка е скъпа. Първо, за това сайтът трябва да бъде многоезичен. На второ място, имате нужда от сложна логистична система. Трето, трябва да проучите задълбочено митническите разпоредби на много страни. Следователно това е опция само за големи компании.

Как да разберете дали трябва да отворите онлайн магазин?

Напоследък много хора се занимават с онлайн търговия – появи се стереотип, че отварянето на онлайн магазин е просто и това веднага ще донесе много доходи. Но всъщност това често носи само загуби за собственика.

И обикновено това се дължи на факта, че човек е отворил онлайн магазин без подходящи знания и възможности в тази област. Ето защо ние вярваме, че стартирането на бизнес за онлайн търговия си струва само в два случая.

Вече успешно търгувате офлайн

Ако имате опит в търговията в собствения си магазин или от склад на едро, сайтът може да се превърне в допълнителен източник на продажби за вас.

Вече имате добре изградена система за търговия, опитни служители, утвърдена клиентска база и евентуално услуга за доставка. В този случай отварянето на онлайн витрина ще се превърне в нещо като разширяване на бизнеса, сякаш сте отворили нов клон в близкия град.

Разбирате добре темата – на експертно ниво

Ако нямате опит в продажбите, има смисъл да отворите онлайн магазин само ако познавате добре района, в който планирате да търгувате. За да продавате телефони, трябва не само да знаете, че всички обичат IPhone, но и периодично да купувате Samsung.

Трябва да разберете състава на повечето съвременни производители на смартфони: да знаете компонентите в тях, характеристиките, плюсовете и минусите, какви резултати показват в различни тестове и рецензии. Само в този случай можете да разчитате на факта, че няма да изгорите през първите месеци, да намерите надеждни доставчици и да изготвите конкурентна ценова листа.

Съвети при създаване на уеб сайт в Хасково

Ако разбирате, че имате достатъчно знания и опит за провеждане на онлайн търговия, можете да започнете да разработвате уебсайт на онлайн магазин. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат, независимо дали планирате да използвате готова услуга или да поръчате разработка от нулата от специалисти.

Съвети за разработване на онлайн магазин

Начална страница

Желателно е да поставите тук най-популярните продукти от вашия магазин, които са най-търсени. Също така, на главната страница посочете основните предимства на магазина: например безплатна доставка, бонус система, отстъпка при втора покупка и т.н. Началната страница трябва да бъде възможно най-привлекателна и да насърчава посетителя да навигира към други страници.

Продуктови карти

Попълнете данните за стоките. Картата трябва да съдържа всички характеристики: тегло, размер, материал, технически характеристики. Колкото по-подробна е тази информация, толкова повече доверие вдъхновявате у купувача.

Висококачествените илюстрации също са важни в картата. В идеалния случай те трябва да са оригинални. Не бъдете мързеливи и наемете професионален фотограф, който да заснеме фотогалерия от вашия асортимент. Клиентите не обичат да купуват прасе в джоб, затова е важно да видят продукта със собствените си очи.

Подробни условия

Не задържайте информация от купувача. На видно място той трябва лесно да намери условията за доставка и връщане, крайната цена на продукта и цялата информация, която го интересува, до PDF-файлове с инструкции.

В противен случай рискувате да потънете в преобразуване: потребителят ще дойде на сайта чрез реклама, ще избере продукт, ще го добави в количката и след това на етапа на плащане ще промени решението си за закупуването му, без да намери условията за доставка.

Предсказуемост. Създаване на уеб сайт в Хасково

В онлайн магазин е важно да се наблюдава уникалността на дизайна с функционалност, която е разбираема и позната на потребителите. Така че, повечето купувачи са свикнали „кошницата“ е в горния десен ъгъл, а връзката към условията за доставка се намира в „заглавната част“ на сайта.

Като не намери тази информация там, той може да се обърка и да отиде на друго, по-познато място. Затова се опитайте да запазите подредбата на основните елементи същата, както в повечето други онлайн магазини.

Йерархия на бутоните

Вероятно на сайта ще има няколко бутона. Основната – „Купете“ – трябва да бъде най-ярката и забележима. Това е ключов елемент на целия магазин и е важно да се съсредоточите върху него колкото е възможно повече. Бутоните „Отложи“ и „Сравни“ също трябва да са видими, но те не могат да се конкурират за вниманието на потребителя с бутона „Купете“.

Отзиви

Понякога купувачът няма време или желание сам да проучи всички характеристики на продукта (или просто не ги разбира). В този случай той се фокусира върху отзивите на други хора. И е желателно той да може да чете тези отзиви на вашия сайт, а не на други места. Ако току-що сте отворили магазин, можете да мотивирате клиентите да оставят отзиви с отстъпки или бонус точки за бъдещи покупки.

Лесен процес на поръчка

Колкото по-малко стъпки трябва да премине клиентът, за да изпълни поръчка, толкова по-добре. Всяка допълнителна стъпка само го плаши и демотивира да направи покупка. За да направите този процес удобен, трябва:

Откажете се от задължителната регистрация за покупка. Да, много бихте искали да получите информация за контакт на клиента, за да можете след това да му изпращате оферти за отстъпки и новопостъпващи, като периодично се връщате в магазина.

Но задължителната регистрация плаши значителен процент от купувачите – те просто са мързеливи да въведат данни за себе си, а след това отиват на пощата и потвърждават регистрацията, така че просто си тръгват.


Добавете различни начини на плащане.

Удобно е някой да плаща в брой на куриера, някой иска да плати и на куриера, но с карта друг лесно ще плати с банкова карта директно на сайта, а също така е удобно някой да плаща с PayPal, E-pay.bg. Ако нямате поне един от тези методи на плащане, рискувате да загубите потенциален купувач.
Не питай твърде много информация. Името на клиента, адрес за доставка и телефонен номер за комуникация ще ви бъдат достатъчни.

Търсене и филтри. Създаване на уеб сайт в Хасково

Добавете удобно търсене на продукти към вашия сайт, така че човек, който знае точно какво иска, да не губи време, разглеждайки целия каталог. Има и ситуации, когато купувачът сякаш знае какво иска, но не напълно.

Например той знае марката стоки, от които се нуждае, но не е взел решение за модела. Или знае точно необходимите характеристики, но би искал да избере сред производителите. В този случай много полезни ще са му филтри, които ще организират резултатите от търсенето според неговите искания.

  • За да стане един онлайн магазин печеливш бизнес за вас, важно е преди всичко да сте добре запознати или с търговията, или със стоките, които планирате да продадете. Ако всичко е наред с това, поръчайте разработка от специалисти или се опитайте сами да разберете в платените конструктори. Когато разработвате уебсайт, обърнете максимално внимание на използваемостта, така че потребителите да могат лесно да правят покупки.

Подобни статии