Създаване на уеб сайт в Ямбол

Искаш да направиш първи стъпки при създаване на уеб сайт в Ямбол

В тази статия ще разгледаме какви са услогията за създаване на уеб сайт в Ямбол и някои досадни грешки, които се допускат при създаването на уебсайт.

Искате ли да похарчите хиляди левове след разработване на уебсайт за отстраняване на грешки и грешки, които ви пречат да привличате клиенти в интернет и да рекламирате бизнеса си?

Или получавате недоволни отзиви от потребители, които се оплакват, че бутоните не работят на сайта, зареждането отнема много време и е почти невъзможно да се намери необходимата информация?

Всичко това може да бъде избегнато чрез премахване на често срещани грешки при създаването на уебсайт на етапа на разработка. В тази статия ще анализираме най-често срещаните.

Създаване на уеб сайт в Ямбол
Създаване на уеб сайт в Ямбол

Имате ли достатъчно ясен план още в началото? Преди създаване на уеб сайт в Ямбол

Когато поръчвате уебсайт от разработчици на трети страни или го създавате сами, отговорете сами на въпроса: защо имате нужда от него? Ясно е, че основната цел е да се привлекат нови клиенти. Но целта се нуждае от специфики и за да я добавите, трябва ясно да знаете:

Характеристики на целевата аудитория: кои са вашите клиенти, какви са техните интереси и предпочитания, какво ценят в стоките и услугите, към кои конкуренти все още се обръщат?
Има ли допълнителни цели за създаване на уебсайт: да спестите от наемане на мениджъри по продажбите, да съберете база данни с контакти на клиенти, да подобрите имиджа?

SEO оптимизация на сайт в Ямбол


Как планирате да печелите пари на сайта: функцията за онлайн плащане или просто събиране на приложения, така че мениджърът да може да ги обработва по-късно? Планирате ли да пускате реклами на сайта?

Купуване на стоките директно от сайта!

Какво очаквате от посетителите си: купуване на стоки директно на сайта, четене на публикации, регистрация, дискусии и коментари?
Без отговори на тези въпроси рискувате да получите неоптимизиран сайт с объркваща структура, която няма да бъде интересна за целевата аудитория, няма да се изплати и да навреди на репутацията на вашата компания.

Неудобна навигация след създаване на уеб сайт в Ямбол

Всичко на сайта трябва да бъде ясно с един поглед. Ако посетителят, който отваря страницата, не може да намери това, от което се нуждае (бутон „Купете“, информация за доставка, раздел за контакти и т.н.), тогава е създадена грешка при създаването на сайта.

За да го избегнете, придържайте се към логиката. Погледнете прототипа през погледа на потребителя: ясно ли ви е къде да намерите информацията, от която се нуждаете, къде да кликнете и т.н.

Ако бутоните са невидими (твърде малки или се сливат с фона) или се намират на нестандартни места, значителна част от потребителите просто няма да ги намерят и ще затворят страницата.

Полезни връзки към други статии

Ако връзките към други раздели, статии, подробни характеристики на продукта, условия за доставка и плащане не са видими, потребителят ще затвори страницата.

Така губите потенциални клиенти и конвертирането на сайтове спада.

Ето защо, когато проектирате навигацията си, използвайте здравия разум и се уверете, че интерфейсът е удобен за потребителя. Вижте как се прилага навигацията на порталите на конкурентите: какво е удобно и какво бихте искали да подобрите? Съберете най-добрите решения и внедрете на вашия портал.

Удобна навигация

Друг важен принцип е, че колкото по-малко стъпки са необходими на даден потребител за дадено действие, толкова по-добре. Би било грешка да скриете страницата „Контакти“, така че за да я отворите, трябва да следвате 2-3 връзки подред в сайта. В идеалния случай всяка страница трябва да се отваря с 1-2 кликвания.

Грешки в дизайна при създаване на уеб сайт в Ямбол

Много различни грешки могат да бъдат допуснати при създаването на дизайн на уебсайт. Нека да анализираме най-често срещаните.

Цена за изработка на сайт Ямбол

Решетката е набор от вертикални и хоризонтални линии, по които дизайнерът подравнява елементи на екрана. Решетката е необходима, за да подреди различни елементи, да ги доведе до цялостната картина. Те задават структурата на сайта, върху която дизайнерът вече наслагва блоковете: заглавка, заглавие, текст, бутони, лого и т.н.

Дизайнът на уебсайтове, който не е проектиран върху мрежа, често изглежда хаотичен и хаотичен – изглежда, че различни блокове са разпръснати и няма едно изображение.

Много визуален шум. Създаване на уеб сайт в Ямбол

Това означава, че на страницата има излишък от ярки елементи, от които заслепяват очите и които отвличат вниманието на посетителя от основната информация. Визуалният шум може да включва груби рекламни банери, натрапчиви изскачащи прозорци, допълнителни блокове с информация отстрани на съдържанието на основната страница и т.н.

Несъответстващи цветове.

Изборът на цветове е важен и отговорен бизнес. Би било грешка просто да вземете два или три цвята, които харесвате, и да рисувате целия сайт въз основа на тях. Цветовете, първо, трябва да се комбинират помежду си – специално цветно колело ще помогне за това, на което се определят двойки и тройки на съвпадащи цветове.

На второ място, цветът трябва да служи на целта на сайта и да отчита бъдещото му съдържание. Различните цветове предизвикват различни асоциации: някои са свързани с топлина, надеждност, други – с енергия, активност, трети – със спокойствие, четвърти – с опасност, пети – с радост и забавление и т.н. Всичко това трябва да се вземе предвид при проектирането.

Грешки с линкове и връзки в сайта

Правилно съставете връзките си, в противен случай рискувате да получите отрицателна обратна връзка от посетителите и дори „санкции“ от търсачките под формата на спад в резултатите от търсенето. Няколко често срещани грешки в връзката:

Не е ясно къде е връзката и къде е обикновеният текст. Ако връзката не се откроява по никакъв начин или не се откроява достатъчно ясно, читателят няма да разбере, че трябва да се щракне върху нея. За да избегнете това, подчертайте ги с цвят и подчертаване.
Не е ясно кои връзки вече е последвал читателят.

Връзките, върху които човекът вече е щракнал, трябва да бъдат маркирани по различен начин, например по-тъмно.

Тук или в блога

Текстът на връзката изглежда като „тук“, „тук“, „следващ“ и т.н. неинформативни думи. Вместо „прочетете продължението тук “, по-добре е да напишете „прочетете продължението в блога на компанията “.

Отворете всяка нова страница в отделен прозорец или раздел. Това затрупва браузъра и обърква читателя, ако има много отворени раздели наведнъж. Ако човек иска да отвори страницата в друг раздел, той може да го направи сам, като щракне върху колелото на мишката.


Опитвате се да спестите пари на всяка цена

Желанието да се спестят пари за маловажни елементи на сайта е разбираемо и правилно. Грешка е обаче да се опитвате да спестите пари от всичко. Да, вероятно можете да намерите фрийлансър, който е готов да свърши работата за по-малко от по-опитни професионалисти и уеб студия. Но в този случай вие сте изложени на голям риск.

Фрийлансърът може да направи груби грешки при създаването на уебсайт, за който дори няма да знаете: той няма да предостави SEO възможности, ще създава счупени връзки, ще използва остарели или несигурни плъгини с уязвимости и т.н. Затова ви съветваме да се свържете с опитни разработчици и уеб дизайнери.


Първото нещо, на което посетителят на сайта обръща внимание, е началната страница. Затова е важно веднага да направите добро впечатление. За целта публикувайте само най-важната и полезна информация на началната страница. Би било грешка да поставим там безличен текст „за компанията“ или някакъв вид поздравителна дума като „Добре дошъл, скъпи приятелю, радваме се да те видим на нашия портал!“.

Не добре замислена начална страница

Какво точно да публикувате на главната страница зависи от вида на сайта. Ако това е онлайн магазин, би било логично веднага да покажете на потребителя категориите стоки и най-изгодните оферти. Ако корпоративният сайт – полезна информация за компанията: списък с услуги, адрес, условия за сътрудничество и др. Ако това е целевата страница за продажба, поставете оферта на първия екран.

Няма видими и отличаващи се бутони

Ако имате онлайн магазин, бутонът „Купи“ трябва да бъде маркиран на най-видно място (като опция – „Добавяне в количката“). Ако има и други бутони („Отлагане за сравнение“, „Добавяне към любими“ и др.), Между тях трябва да бъде строго дефинирана йерархия – бутонът „основен“ е най-яркият и забележим, вторият най-важен бутон се откроява по-малко.

Ако имате бутон, без който не можете, но не искате да откроявате (например „Плащане“ или „Оплакване“), можете да го направите още по-малко различим.

На целевите страници и сайтовете за продажба се изисква подканваща фраза в края на текста. Това може да бъде и „Купуване“ или други опции: „Поръчка“, „Абониране“, „Обаждане“, „Поръчка на обаждане“, „Оставяне на заявка“ и др.

Призивът за действие трябва да бъде на най-видимото място, като го криете в отделни секции или в самата долна част на страницата е грешка. Ако на страницата има много текст, можете да дублирате бутона отгоре и отдолу.

Призив за действие

Грешки при избора на CMS система

Важно е да запомните няколко правила тук. Първо, най-добре е да поръчате уебсайт на CMS. Да, има моменти, когато бюджетът е много ограничен или не се нуждаете от пълноценен уебсайт, а просто от целева страница за промоция или за тестване на нова оферта. След това можете да се справите с обикновен конструктор. Но ако планирате да използвате сайта за дълго време, вашият избор е CMS.

И тук стигаме до второто правило. Изберете само популярни системи за управление на съдържанието, тъй като те се актуализират редовно, премахват грешките, имат стотици допълнителни модули, които разширяват функционалността и е удобно да работите с тях.

Тествайте сайта на всички браузъри след създаване на уеб сайт в Ямбол

Повечето потребители на интернет в нашата страна имат достъп до мрежата чрез Google Chrome, Opera, Safari и няколко други популярни браузъра. Но би било грешка да се фокусираме само върху тях и да не проверяваме ефективността на сайта във всички браузъри: уеб и мобилни.

Ако порталът не се показва на един от тях или се показва с грешки, рискувате да загубите няколко реални клиенти, които просто няма да търсят възможност за отваряне на страницата чрез друг браузър, а ще отидат на уебсайт на конкурент, който поддържа междуплатформена платформа.

Твърде много съвременни технологии

Всяка функционалност трябва да бъде продиктувана от целта и целите на сайта. Не добавяйте функции към него, само защото е готин и модерен. Ако технологията е полезна и спомага за увеличаване на конверсията, няма въпроси. Но ако тя е била закачена заради красотата или защото „всички останали го правят“, това е грешка.

Няма поле за търсене

Това не се счита за грешка за всички сайтове – само за тези с много съдържание. В онлайн магазин, във форум или в онлайн медия не можете да направите без търсене. Има много материали и не винаги е удобно за потребителя да разглежда всички страници, раздели, категории и каталози – по-лесно е да вкарате желаната заявка в търсенето на сайта и веднага да получите резултата.

Подобни статии