Създаване на уебсайт в Монтана

Събиране на данни на сайта: как и защо да го правите? След създаване на уебсайт в Монтана

Ако привличате клиенти в интернет, вероятно имате уебсайт за тази цел. Ако нямате ни се доверете и ни изберете при създаване на уебсайт в Монтана.

Все пак имате сайт. И сайтът най-вероятно има специална форма, с която посетителите могат да ви оставят заявка, така че вашите мениджъри да се свържат с тях в бъдеще и да ги „доведат“ до сключването на сделката.

Така че, този формуляр се нарича водещ и играе ключова роля в процента на конверсия на сайта. Какъв процент от посетителите ще станат ваши клиенти до голяма степен зависи от това, така че трябва да поемете най-голяма отговорност, когато мислите за форма за събиране на контакти. В тази статия ще разделим функциите на този елемент и ще дадем съвети как да го създадем.

Създаване на уебсайт в Монтана
Създаване на уебсайт в Монтана

Какво ознавача форма за събиране на контакти!


Форма за събиране на контакти е блок или изскачащ прозорец на уебсайт, който иска от потребителя да попълни някои данни. Обикновено това са контакти и малък коментар.

Например на уебсайта на онлайн училище по английски език е необходима форма за събиране на контакти на потребители, заинтересовани от обучение, и изпращането им в отдела за продажби, така че мениджърите по продажбите да могат да се свържат с тези заинтересовани потребители и да им продадат пакет уроци.

Цена за създаване на уеб сайт в Монтана

Или друг пример. На сайта на онлайн списание с научнопопулярни статии е необходим формуляр, така че читателите да оставят електронната си поща, на която впоследствие ще получават нови статии директно по пощата.

Решихме концепцията за форма за събиране на контакти, сега нека разгледаме от какво тя обикновено се състои.

Структура и съдържание на форма за събиране на контакти при създаване на уебсайт в Монтана

Структурата на форма за събиране на контакти е проста: има няколко полета за попълване, бутон за подаване на данни и кратко съобщение в случай на успешно или неуспешно подаване на данни.

Колкото по-малко са полетата във формата, толкова по-добре, защото потребителите не обичат да пишат много текст. В идеалния случай, ако можете да се ограничите само до името и телефонния номер на човека (или имейл). Колкото повече полета добавите, толкова по-ниска става вашата конверсия.

Защо да го правите? Създаване на уебсайт в Монтана

Но, от друга страна, подробна форма за събиране на контакти дава по-качествени приложения – мениджърът веднага получава голямо количество данни за клиента и не губи време за личното им изясняване. И освен това може да персонализира комуникацията, което ще предизвика положителна реакция от клиента.

SEO оптимизация на сайт в Монтана

Ето защо е важно да постигнете баланс тук – поискайте само тези данни, без които не можете, за висококачествена обработка на приложението. И анализът на нишата и конкурентите ще помогне да се определят тези данни.

Функции при форма за събиране на контакти

Този инструмент се използва на сайта за различни задачи. Ето най-често срещаните.

Събиране на заявления от потенциални клиенти. Човек, който се интересува от вашия продукт, оставя контактите си, понякога – желае (например, посочва коя услуга или продукт се интересува, каква конфигурация, какви въпроси има). Тези данни отиват при мениджъра, който ги анализира, изготвя оферта и след това се свързва с клиента, обяснява подробностите и го води до сделка.

Абонамент. Също така, формата за събиране на контакти се използва за абониране на посетител на сайта за актуализации, новини и пощенски съобщения на компанията. За да го убедят да направи това, те обикновено обещават някакъв подарък: полезен материал, лична препоръка, отстъпка при следващата покупка и т.н. За собственика на сайта предимството е, че сега той може да изпраща на потребителя рекламни материали и да ги връща на сайта от време на време.

И още за форма за събиране на контакти след създаване на уебсайт в Монтана

Регистрация. Също така, регистрационният формуляр може да бъде вид на формуляр. Човек попълва данни за себе си (обикновено тук има повече от тях, отколкото със стандартно приложение) и влиза в сайта. Те мотивират да правят това по различни начини: например, като обещават достъп до разширена функционалност или отстъпки, бонуси, подаръци.

Някои съвети при създаване на форма за събиране на контакти


За да накарате формуляра си за възможни клиенти да ви донесе нови клиенти, да ви е удобно и да увеличите реализациите, следвайте съветите по-долу.

Съвети

Добро местоположение

Голяма част от ефективността на формуляра зависи от местоположението на прозореца с полетата за въвеждане на данни. Поставете го на най-видното място – в горната част на страницата, така че окото на потребителя да го хване от първите секунди.

Да, от гледна точка на логиката на продажбите, би било разумно да поставите форма за събиране на контакти в края на офертата, когато сте преминали всички маркетингови етапи – заинтересували сте посетителя, предизвикали необходимостта от продукта в него и сте го убедили да закупи.

Заглавие и оферта, как да привлечем клиента след създаване на уебсайт в Монтана

Но през седмицата не всички потребители четат текста на продажбите, някой е готов да вземе решение веднага, след като е прочел само заглавието и офертата, и е важно такива хора да не трябва да превъртат надолу цялата страница, само за да стигнат до водещия формуляр. Дайте им възможност да оставят данните си веднага.

Ако имате много информация на страницата, има смисъл да дублирате формата за събиране на контакти на две места: в началото на страницата и близо до средата или края. Потребителите, които вземат решение веднага, без да четат подробностите, ще го попълнят в началото, а тези, които искат да проучат подробно предложението и информацията на сайта, могат да го направят в края. Удобен е и за двамата.

Яркост и контраст

Формата за събиране на контакти на сайта трябва веднага да привлече вниманието. Това ще помогне за правилното местоположение от предишните съвети и правилния дизайн, за които ще говорим сега.

Има няколко начина да различите формата за събиране на контакти от останалите елементи на сайта. Например, направете го по-ярък и по-контрастен, играйте на комбинация от цветове на формата и фона. Или отделете отделен визуален блок за него в дизайна на страницата. Или подчертаването с забележима рамка също е опция.

Мотивация за потребителите

За да могат потребителите доброволно да споделят лична информация, да оставят приложения и да попълват всички полета, обещайте им малка награда за това. Например отстъпка от 1-5% в зависимост от спецификата на вашите продукти. Или бонус карта, която вече има 500-1000 бонуса. Или дори малък подарък – курс за обучение, електронна книга, полезен ексклузивен материал от експерт, безплатен аксесоар при първата покупка и т.н.

Като цяло убедете посетителя на сайта, че е в негов интерес да попълни полетата на формуляра, тъй като това ще бъде от полза и дори полза.

Бутон за изпращане

Външният вид на бутона, неговото местоположение и текстът върху него определя колко често ще бъде щракван – и този индикатор директно корелира с преобразуването. Ето защо не трябва да пренебрегвате дизайна на бутоните. Тя трябва да е ярка, забележима, „изпъкнала“. Текстът на бутона е подканен.

Да вземем например уебсайта на туристическа компания. Бутонът в края на формуляра за събиране на контакти може да бъде стандартен и без лице – просто „Изпращане“. Тя не предизвиква никакви емоции и не предизвиква натиск върху себе си.

Или можете да проявите малко креативност и да напишете върху него нещо като „Резервирайте мечтано пътуване“ или „Напред към приключение“, „Вземете най-добрата сделка“ и т.н. В тези случаи посетителят е по-вероятно да иска да кликне върху него.

Резултат от действието

Като щракне върху бутона за изпращане, посетителят на сайта трябва незабавно да разбере дали действието му е било успешно. Напишете кратко съобщение и го зашийте в изскачащия прозорец. Единият е за успешно действие, вторият е за неуспешно. Например:

Глоба! Получихме вашата заявка и вече подготвяме индивидуална оферта за вас!
О, изглежда, че сте попълнили формуляра неправилно. Попълнете останалите данни, моля.


Какво е captcha?

Captcha е система за защита срещу ботове, които могат да се опитат да разбият сайта ви, като едновременно изпращат стотици и хиляди безсмислени заявки. Същността на captcha е потребителят да въведе текста, показан на снимката, или да избере няколко подобни елемента, преди да изпрати данни, като стане ясно, че той е жив човек, а не робот.

Полезна функция. Captcha може да отплаши заинтересованите потребители или дори да ги раздразни. Представете си на мястото на клиента: отидете на сайта, готови сте да направите поръчка и да дадете парите си, въведете данните и те ви казват: „преди да вземем парите ви, докажете, че не сте робот“.

Някои от посетителите в този момент просто ще затворят страницата и ще отидат на уебсайта на състезателите.

Тактично посочваме грешки

Човек не винаги попълва формата за събиране на контакти за първи път. Някъде направих грешка, някъде пренебрегнах полето, някъде забравих да сменя оформлението на клавиатурата. Вашата задача е тактично да посочите тези грешки и да мотивирате човека да ги поправи.

За да направите това, важно е да зададете строги правила за попълване на формата за събиране на контакти: телефонен номер в този формат, имейл по такъв начин, че пълнителят да не пише текст в полето вместо номер и да не забравя да добави домейн в полето за електронна поща.

Да се запазват данните на потребителя

Ако обаче човек се заблуди в нещо, е важно да не го изплаши със страховито послание. Той винаги трябва да има намек какво точно е попълнил неправилно. И в никакъв случай не бива да се изтриват от него всички вече попълнени данни. Представете си: попълнихте голям формуляр, допуснали сте грешка някъде и след като щракнете върху бутона „Изпращане“, цялата информация беше изтрита и от вас се иска да я попълните наново. Можете да се ядосате от това – но ние не се нуждаем от него.

Сигурност на данните

Много хора приемат личната информация сериозно и не искат да я споделят с никого. Ето защо е важно да убедите потребителите, че можете да имате доверие – тук политиката за поверителност ще ви помогне. Не трябва да е за показване, но стриктно спазвано от вас. Използвайте получените данни само в съответствие с тази политика и само ако потребителят се е съгласил с нея (например, като поставите отметка в съответното поле до бутона „Изпращане“).