Какво е web дизайн и какво прави?

Уеб дизайнът включва много и различни умения и дисциплини в производството и поддръжката на уебсайтове. Различи аспекти на уеб дизайна включват уеб графичен дизайн, дизайн на интерфейса, UX (от англ. user experience – изживяване на потребителя), динамични сайтове, дизайн и СЕО оптимизация за търсещи машини.

Някои хора практикуват само някои от изборените по-горе дисциплини, докато други работят над всичките. Терминът уеб дизайн обикновено се използва, за да опише процесът по изработката на дизайна за потребителя (т.нар. front end).

Динамични сайтове с wordpess
Динамични сайтове с wordpess

Уеб дизайнерът трябва да са наясно с ползваемостта (т.е. сайтът да може да бъде лесно използван от потребителя, да е полезен, функционален, с два, три клика на мишката да ви отвежда на зададеното от потребителя място) и да е наясно с всички последни тенденции и изисквания към един сайт.

Важно е да се разбира разликата между уеб дизайн и уеб разработване, като второто освен уеб дизайн обикновено включва и изпълними програми или скриптове се изпълняват отдалечено на сървър, а техният резултат се визуализира посредством уеб страници.

Динамични сайтове

Динамичните сайтове се генерират в момента на повикване на страницата. Обикновено тяхното съдържание е разположено в бази данни. Необходими са повече умения за уеб дизайн на динамичен сайт, отколкото на статичен.

Първите динамични сайтове бяха кодирани директно на езици като Perl, PHP и др. Някои от тях използваха „шаблонен“ подход, където сървърната страница приличаше по структура на потребителската страница, и данните се попълваха на съответните места, определени от „етикети“. При Perl цялата процедура се кодираше.

И двата подхода намериха своето място в т.нар. CMS системи (Content Management Systems – системи за управление на съдържанието).

Редактирането на съдържанието (и на страницата на шаблона) може да се направи от самия сайт, или чрез външен софтуер. Възможността да се редактира съдържанието е само за потребители с определени нива на достъп (например администратори или регистрирани потребители).

Ние работим най-много с WordPress и резултатите които постигаме за кратко време са впечатляващи, доверете ни се и се свържете с нас!