Създаване на онлайн магазин с WordPress

В тази подробна статия ще разгледаме как да стартирате от създаване на онлайн магазин с WordPress, до как да минете от блог, към онлайн магазин и продажби и какви са основните неща като маркетингова стратегия, продажби и т.н.

Ще започнем с няколко основни и базови стъпки от избор на домейн и хостинг до инсталиране на самият WordPress.

Стъпка 1: Изберете име на домейн и хостинг за вашия уебсайт

Името на домейн е името на уебсайт и може да се разглежда като най-важната част от вашето онлайн присъствие. Името на домейн е като вашия физически адрес или телефонен номер. Така че няма начин да има две еднакви имена на домейни. За България най-добрите са jump.bg или superhosting те са чудесен вариант за избор на имена на домейни, защото можете незабавно да намерите правилния домейн с техния инструмент за търсене.

Стъпка 2: Ръчно инсталиране на WordPress

Ако се чувствате по-авантюристично настроени и искате сами да инсталирате WordPress, ние все пак ще ви покрием. Преди да можете да инсталирате WordPress, ще трябва да направим малко работа по настройката. Нека инсталираме WordPress ръчно.

 1. Създайте база данни
  Ще започнем със създаване на база данни. Уеб сайтът на WordPress е малко по-различен от това, което смятахме за „стандартен“ сайт. Когато интернет беше нов (знаете, когато динозаврите бродеха по земята), уебсайтовете бяха само колекция от файлове, съхранявани на компютър.
  Инсталирайте WordPress
  За последната стъпка отидете в уеб браузър и посетете уебсайта си с каквото име на домейн сте избрали. Процесът на инсталиране трябва да започне автоматично за вас, като ви помоли да изберете език.
Създаване на онлайн магазин с WordPress
Създаване на онлайн магазин с WordPress

Въведете идентификационните данни на вашата база данни за WordPress


Помните ли онези идентификационни данни, които запазихме по-раноо? Ето къде ще имате нужда от тях. Въведете името на базата данни, потребителското име и потребителската парола в съответните полета. Повечето хостове ще използват localhost за име на хост.

Ако не сте сигурни, вашият уеб хост може да предостави тази информация..

Стъпка 3: Запознаване с таблото за управление на WordPress

Докато научавате как да създавате уебсайт на WordPress, таблото за управление е мястото, където ще контролирате всеки аспект на проекта. Достъп до таблото за управление, като отидете на „yourdomainname/wp-admin“ във вашия браузър. Влезте с потребителското име и паролата, които сте създали в последната стъпка от процеса на инсталиране.

Това табло за управление е центърът за всичко, свързано с WordPress. Къде да започна?

Нека започнем с бърз преглед на различните области, които можете да използвате, за да добавите съдържание към сайта си и да конфигурирате WordPress.
Докато най-критичната част от изграждането на уебсайт на WordPress е съдържанието, вие също трябва да обърнете специално внимание на вашата тема. Темата влияе върху начина, по който се показва вашият уебсайт и цялостното впечатление, което оставя на посетителите ви.

Има много неща, които трябва да имате предвид, когато избирате добра тема, но всеки може да научи как да проектира уебсайт, когато не сте уеб дизайнер. Като цяло искате тема, която е стабилна, чиста и лесна за работа.

Също така искате да изберете тема, която е отзивчива (което означава, че ще обработва различни размери на екрана, като таблети и мобилни устройства, както и настолни компютри).

Създаване на онлайн магазин с WordPress

Често срещани въпроси относно изграждането на уебсайт на WordPress

Колко струва изграждането на уебсайт на WordPress?
Самият WordPress е безплатен, но цената за изграждане на уебсайт на WordPress може да варира много в зависимост от обхвата на проекта.

Колко трудно е да се създаде уебсайт на WordPress?
Изграждането на уебсайт може да бъде предизвикателство, но изграждането на уебсайт на система за управление на съдържанието, като WordPress сайт, може да го направи по-плавно. С WordPress като платформа, добавянето на страници, актуализирането на уебсайт или промяната на изображения може да се направи лесно, след като овладеете нещата.

Създаване на онлайн магазин с WordPress
Създаване на онлайн магазин с WordPress

Как да създам прост сайт на WordPress?


За да създадете прост WordPress сайт, трябва да следвате следните стъпки: изберете име на домейн, инсталирайте WordPress, научете как да използвате таблото за управление, настройте вашите URL адреси, изберете тема и плъгини и започнете да добавяте съдържание към уебсайта си.

Колко време отнема изграждането на уебсайт в WordPress?


Времето, необходимо за изграждане на сайт на WordPress, варира много в зависимост от някои фактори, като типа и сложността на уебсайта и опита, който уеб разработчикът има с WordPress. Можете да създадете прост WordPress сайт за няколко часа или няколко месеца.


Създаване на онлайн магазин безплатно с WordPress

Всеки се пита може ли един бизнес да има безплатни неща, и отговора е и да и не, тъй като ако имате нужните умения и знания и информация, най-вероятно ще можете да си създадете и изградите сайта, но на каква цена.

Първо най-вероятно няма да знаете всичко, ще объркате по специфичните неща и дейтайлите по url, адресите, структурата на сайта, UX на потребителите и куп други неща по сигуроността. Също така най-вероятните грешки които ще допускате ще са за ваша сметка, от типа на сигурността на сайта, скоростта, дизайна и т.н. както и множеството плъгини и фукционалности.

Създаване на онлайн магазин цена

Всеки клиент се вълнува и от цената особено, когато бизнеса му е стартиращ и няма голям капитал за инвестиции. Цената зависи от спецификата на магазина, функционалностите му и това какво ще изпълнява, продава, с какви платежни инструменти и т.н. ще генерира ли xml файл за НАП и т.н. Имаме няколко разработени онлайн магазина в Пловдив и останали доста доволни клиенти. Цената на създадените магазини беше определена на база на изискванията на клиента и калкулирането на човекочасовете във време, като винаги даваме повече от нас.

Следвайте тези шест стъпки, за да стартирате своя бизнес за електронна търговия.

 1. Дефинирайте вашата бизнес идея за електронна търговия
  Първата стъпка в стартирането на всеки бизнес е да усъвършенствате идеята си. Онлайн бизнес идеите могат да включват продажба на физически или цифрови продукти, както и професионални услуги. Каквото и да изберете, ще искате да определите своя бизнес модел за електронна търговия и да напишете бизнес план, който очертава вашата ниша.

По време на този процес ще започнете да задавате много въпроси: Как ще донесете вашите продукти или услуги на вашите клиенти? Какъв вид лицензи или разрешителни са ви необходими? Колко ще струва да стартирате бизнеса си и как ще платите тази сметка? Вашият бизнес план трябва да отговори на тези въпроси и да предостави пътна карта за следващите месеци.

Създайте своя бизнес


След като затвърдите бизнес идеята си за електронна търговия, следващата стъпка е да подготвите компанията си за успех.

Това включва бек-офис стъпки като:

Избор на бизнес структура. Има предимства и недостатъци за всеки от тези типове юридически лица, така че разговорът с адвокат може да бъде полезен, когато изберете този, който е подходящ за вас.

Получаването на лицензи и разрешителни изисква вашия град или община. Това вероятно включва бизнес лиценз, а ако извършвате услуги, може да ви е необходим и професионален лиценз. Проверете вашия държавен или местен правителствен уебсайт за изисквания за вашия район.

Набавете или разработете вашите продукти

След това ще трябва да намерите източници на продуктите, които ще продавате. Ако продавате физически продукти, може да се наложи да ги направите сами или да работите с производител.

Ще поръчате ли продукти на едро и ще поддържате ли складови наличности? Или ще разчитате на дропшипинг, в който продуктите се произвеждат или доставят в момента на пускане на поръчката? Като цяло дропшипингът може да поддържа по-ниски режийните ви разходи, но може да бъде по-трудно за управление. Поддържането на инвентара изисква повече предварителни разходи, но вие ще имате властта сами да опаковате и изпращате поръчки.

Ако продавате професионални услуги, може просто да се наложи да опишете и изброите какво предлагате на вашия бизнес уебсайт. Все пак ще трябва да разберете колко да таксувате и да решите колко клиенти можете да видите всеки ден или седмица.

Настройте своя уебсайт за електронна търговия
Настройте своя уебсайт за електронна търговия

Настройте своя уебсайт за електронна търговия


Вашият уебсайт за електронна търговия ще бъде вашата витрина. Това е мястото, където вашите клиенти ще научат за вас и вашия бизнес, ще разглеждат продуктите ви и ще правят покупки.

Най-лесният начин да настроите уебсайт е да използвате програма за създаване на онлайн магазини. Тези платформи могат да ви преведат през процеса на стартиране на вашия сайт, от закупуване на име на домейн до управление на вашия инвентар до приемане на плащания с кредитни карти.

Популярните създатели на уебсайтове за електронна търговия включват WordPress, Shopiko, Shopify, Squarespace, Square Online и BigCommerce. Най-добрата платформа за вас се вписва в бюджета ви и е подходяща за вашето ниво на умения. Повечето предлагат опцията да платите на професионален дизайнер или разработчик, ако не искате да изградите уебсайта сами.

Разберете изпълнението на поръчката


Изпълнението на поръчка е процесът на получаване на покупките на клиентите в техни ръце.

Повечето създатели на уебсайтове за електронна търговия предлагат печат на етикети за доставка, което е първата стъпка в процеса на изпълнение. Някои също предлагат възможност за добавяне на разходи за доставка към поръчките на клиентите при плащане. Ако лесната доставка е важна за вас, не забравяйте да я приоритизирате, когато избирате създател на уебсайт за електронна търговия.

Ако решите сами да се справите с изпълнението на поръчката, проучете тарифите за доставка, за да имате представа колко ще струва. Не забравяйте също, че вашите клиенти за електронна търговия може да се намират по целия свят. Ако има места, до които не желаете да изпращате, посочете това ясно на уебсайта си.

Рекламирайте своя бизнес за електронна търговия

Сега, когато вашите продукти или услуги са изброени във вашия онлайн магазин и уебсайтът ви е готов и работи, вие сте готови да започнете да обслужвате клиентите, стига те да могат да намерят вашите продукти.

Вашата маркетингова стратегия може да включва:

Омниканална търговия, при която изброявате продуктите си на пазари на трети страни като Amazon и Instagram. Някои създатели на уебсайтове за електронна търговия могат да улеснят това.

Influencer маркетинг, при който плащате на популярни създатели на социални медии, за да включват вашите продукти.

Съдържание в социалните медии или платени реклами в социалните медии.

Оптимизиране на вашия бизнес уебсайт за търсачките.

Изпращане на имейл кампании до pas

Разработване и прилагане на футуристична маркетингова стратегия
За да генерирате продажби, трябва да рекламирате бизнеса си колкото е възможно повече. Маркетингът на вашата марка помага за създаването на нейния имидж и популярност сред масите.

В тази дигитална ера най-добрият начин за пазаруване е да се използват цифрови носители за маркетингови цели. Критичното нещо, върху което трябва да се съсредоточите тук, е вашата маркетингова стратегия. Бихте ли били прагматични или футуристични?

Потърсете помощ от отзивите на клиентите, които получавате. Можете да направите това, като насърчите клиентите си да пишат рецензии за продукти или да провеждат анкети за вашите идеални клиентски нужди и харесвания.

Комуникирайте с клиентите си в стила, който харесват, и продажбите ви ще скочат до небето. Социалните медии, имейли, телефонни номера, блогове и информационни дизайни са чудесни инструменти за маркетинг и реализиране на продуктивно управление на магазини.

Обслужване на клиенти, прегледи и обратна връзка

Никоя система за управление на магазини не е пълна без обратна връзка и удовлетвореност на клиентите. Клиентът е кралят. Автентичните отзиви за продукти са страхотни двигатели за повече продажби и удовлетвореност на клиентите. Включването на обратната връзка с клиентите в дизайна на вашия уебсайт и процедурите за продажба на продукти е жизненоважно за създаването на лоялност и задържане на клиентите.

Плащания през онлайн магазин на WordPress

Разработете безпроблемна процедура за плащане
Типичната процедура за плащане би включвала добавяне на продукти в количка, попълване на необходимата информация, избор на наличните методи на плащане и т.н.

Ключът е да направите потребителското изживяване лесно и удовлетворяващо. Разработете лесни плащания, автоматична регистрация след попълване на формулярите, автоматично запазена история на покупките и осигурете множество опции за методи на плащане.

Можем да свържем вашия онлайн магазин, изграден на нашата платформа, с Paypal, Stripe или Mypos. Можете да позволите на вашите клиенти да плащат директно чрез своята дебитна или кредитна карта. Предоставянето на множество опции на клиентите по отношение на начина на плащане, който могат да използват, помага да се създаде удобно изживяване при плащане за тях.

Плащания през онлайн магазин на WordPress
Плащания през онлайн магазин на WordPress

Осигуряване на безопасност и сигурност на уебсайта

Тъй като физическият магазин е уязвим на кражба и други физически щети, управлението на онлайн магазина може да включва измами, хакване и други форми на киберпрестъпления. Безопасността на информацията в уебсайта и сигурността на онлайн плащанията е от решаващо значение за успеха на вашата марка. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да гарантирате сигурността на уебсайта си.

Уверете се, че всички добавки или софтуер, които използвате, са актуализирани до най-новата версия.
Изберете защитен доставчик на уеб хостинг услуги.
Задайте правилно всички необходими пароли.
Вземете SSL сертификат за вашия сайт.
В Strikingly предоставяме безплатни HTTP и SSL на всички наши потребители. Това означава, че всеки уебсайт, създаден тук на Strikingly, автоматично ще има активиран SSL.

Използвайте Analytics за надграждане и подобряване


Както всеки друг бизнес, анализите играят съществена роля в разбирането и оценката на позицията на вашата марка на пазара. Те също са от решаващо значение за ефективното управление на магазина.

За да подобрите своето онлайн присъствие, използвайте инструменти като Google Analytics, за да видите тенденциите на клиентите, задържанията, моделите на покупки и т.н. Това е чудесен начин да зададете бъдещите си цели и да създадете продуктивни методи за управление на магазина според най-новите тенденции.

Защо да ни изберете при изработка на онлайн магазин с WordPress

 • Първо работим коректно и спрямо нуждите на клиента
 • Стараем се всичко да бъде в срок, добре структурирано, с дизайн и изпълнение
 • Всички функционалности да работят добре и да може клиента ни да е напълно доволен
 • Цените са ни средни за пазара, винаги даваме много повече на нашите клиенти и допълнителни бонуси.
 • Стойност, стойност и пак стойност за нашите клиенти и техните бизнеси.

Подобни статии