Изработка на сайт

Имате нужда от изработка на сайт за вас и вашият бизнес, ние ще Ви помогнем да реализирате всеки ваш проект, независимо колко е сложна и интересна идеята и бизнеса Ви.

Доверете ни се и ние ще оправдаем очакванията Ви!

Свържете се с нас за безплатна консултация: 0899 85 75 00

Етапи при изработка на сайт

Как да спечелите доверието на клиентите, ако управлявате бизнеса си в Интернет? Ако стоките ви не могат да бъдат докоснати преди покупка, а услугите не могат да бъдат поръчани, като дойдете в офиса ви, защото клиентът ви все още не се е докоснал до тях и не ги е пробвал и опитал. Товага на помощ идва онлайн търговията и услугите по ел.път, като важното е изграждането на доверието в човека/ клиента.

Mоже да разгледате и подробната ни статия за изработка на уеб сайт в Пловдив

Доверието в днешно време може да се изгради по- много различни начини, вдигането на бранда, развитието на марката и т.н. С различни маркетингови подходи и утвърждаването на марката, но за по-малките бизнес и по-малките мащаби, най-доброто решение си остава добре изграден и попълнен уеб сайт.

Най-висок процент на доверие се дължи на наличието на уеб сайт в една компания. Ако една компания има висококачествен и привличащ вниманието уебсайт, то осем от десет души дори не се замислят дали могат да бъдат измамени. Честните предприемачи само печелят от това.

Не всеки знае какво е необходимо за създаване на качествен уебсайт. Затова в тази статия ще ви дадем ръководство как да го създадете и ще ви запознаем с всички етапи на работа по него. След това можете да разберете кои са основните етапи на създаване на сайт.

Изработка на сайт
Изработка на сайт

Избор на разработчик при изграждането на уебсайт

Необичайно начало, съгласен съм. Преди да започнете да създавате уебсайт, е важно да разберете дали имате нужда от изпълнител и как да изберете такъв. За да направите това, определете дали ще бъде пълноценен сайт, където ще предоставите изчерпателна информация за вашата компания, описания на услуги и условия за сътрудничество, или имате нужда от обикновен сайт с една страница.

Какви препоръки и изисквания за избор на изпълнител за изработка на вашия сайт можем да предоставим?

Формулирайте цели и задачи свързани с уеб проекта

Оформете предварителен списък с кандидати. Изберете 10 – 15 компании за уеб разработка във вашия град. Какви са критериите за подбор? Препоръчваме да обърнете внимание на: портфолио (най-малко 10 успешно работещи ресурса) и трудов опит от поне 1 година (много експерти препоръчват да изберете с опит от поне 3 години, но според статистиката 95% от новите студиа ще се затворят в първата година, следователно, от тези, които издържат една година и не са затворени, можете също да изберете).

Трябва ли да вярвам на рецензиите? Отзивите не винаги са надеждни – те могат да бъдат измамени от конкуренти. И хората, банални, не обичат да пишат положителни отзиви, но отрицателни – моля. Гледайте ги, но се опитайте да бъдете скептични.

Обърнете внимание на детайлизирането на разходите за услуги и ресурси, използвани при разработката; условия на гаранционно обслужване и поддръжка след проекта. Може да се наложи да промените нещо в сайта или да го възстановите след повреда. Това ще бъде по-лесно да се направи с помощта на експертите, създали този сайт.

Предлага се да се разглеждат по-сложни неща като критерии за подбор. Като например – системи за управление на сайтове (CMS) и други, но ако преди това не сте разбрали темата, тогава е по-добре да се ръководите от точките по-горе.

Когато сте избрали кандидати – поискайте оферта (търговска оферта). В същото време можете да видите колко бързо работят. Тези, които са изпратили офертата си 3-5 дни предварително или дори са ви се обадили за повече дейтайли и консултация с вас, отиват в следващия кръг. Можете да посетите техните офиси или да си организирате онлайн среща на която да обсъдите повече подробности за изработката на уеб сайта Ви. Обърнете внимание на атмосферата в екипа, състоянието на помещенията, как всичко е подредено вътре – това е показател за загрижеността на ръководството за своите служители, а оттам и за продуктивната работа на служителите.

Как да изберем фирма за изработка на уеб сайт?

От тези, които лично сте посетили, трябва да изберете. Съжаляваме, но това е положението.

Моля, имайте предвид, че е по-добре да поръчате големи сайтове (за голям онлайн магазин) от голяма компания. Техните сайтове са надеждни, сигурни и устойчиви на натоварване. Малките фирми се фокусират върху скоростта и цената. Нито едното не е лошо. Просто различни модели на работа за различни задачи и различни видове сайтове.

Дефиниране на цели и задачи
Още на етапа на среща с потенциален изпълнител те се опитаха да ви информират. Задание от кратко записване на задачите и последователността им при изпълнението. Това е необходимо, за да разберете истинските си мотиви. Разберете защо сте тук и от какво имате нужда.

Ще кажете просто? Не сме съгласни! Много предприемачи не искат да участват в това, позовавайки се на факта, че „вие сте специалисти – разбирате“.Това може да се окаже грешен подход, идеални резултати се получават, когато клиентът помогне на изпълнителя, като изрази неговите нужди. Така се получава точното задание и може да се изпълни по най-правилният и добър начин при реализацията му.

Защо е толкова важно? Да вземем пример от живота. Човек идва в агенцията и казва: „Имам нужда от уебсайт.“ Добре, ние задаваме нужните въпроси за да можем да изясним концепцията на сайта, целта, как иска да изглежда, какви функционалности иска и как ще го развива за напред в бъдеще.

Задание за уеб сайт

Проектът за създаване на сайт започва с разработването на компетентна техническа задача. Казано по-просто, „техническото задание“ е ръководство за специалист за по-нататъшни действия. ТЗ включва следните елементи:

Термини и дефиниции, използвани от изпълнителите в комуникацията с клиента и при отчитането. Не сте длъжни да знаете нищо за CMS, но изпълнителят е длъжен да Ви информира, че CMS е система за управление на съдържанието на сайта. И т.н.

Описание на предмета на договора. Ако това е сайт, тогава трябва да говорите за неговата цел, задачи за разработка, срокове и др.

Изисквания за изпълнение на проекта. Това включва: структура на сайта, разработка на дизайн, избор на cms, попълване на съдържание, пълни условия за изпълнение на проекта.

Права и задължения на страните, подписващи договора. Колкото по-подробно запишете тази и предишните точки, толкова по-малко потенциални разногласия ще имате.

У нас има застрашаващо ниво на правна неграмотност. Повече от 50% от всички цифрови услуги се предоставят без никакви договори – само на условно освобождаване. Други 25-30% подписват договор само за приемане на плащане. Не забравяйте да съставите компетентно техническа спецификация и да подпишете споразумение, в което записвате всички основни компоненти и функции на вашия сайт.

Дизайнерско оформление на уебсайт


Преди да започне работа със сайта, основната и подстраниците се изчертават от нулата и се редактират от клиента, ако е необходимо. Идеи за създаване на сайт могат да бъдат намерени чрез изучаване на сайтовете на конкуренти, но само от тези, които вече работят успешно.

Създаването на дизайн оформление е разделено на няколко подетапа:

Създава се броят на оформленията на главната страница, предписан в ТЗ

Редактиране и поправки

Създаване на вложени оформления на страници (категории, за нас, продукти и услуги, оптимизация за мобилна версия).

Отново редакции и корекции, ако е необходимо.

Важно е да се отбележи, че ако искате да направите промени, това е ваше право. Създаването на дизайн на уебсайт е пряко свързано с креативността и резултатът може да не се хареса на всички. Обсъдете подробностите с вашия уеб дизайнер.

Оформлението може да няма част от съдържанието. На този етап не е необходимо. Достатъчно е общата структура да е ясна и елементите на сайта да са начертани.

Избор на домейн и хостинг
Домейнът и хостингът са двата крайъгълни камъка при създаването на всеки уебсайт. Дори и да не разбирате дълбоко в изграждането на сайтове, тогава трябва да знаете тези понятия.

Домейн
Изберте такава компания, която да има съпорт, която да Ви обслужва когато се наложи, да задоволи нуждите Ви от ресурс и да е добре свързана и с вашият хостинг.

Изберете такова име на вашият домейн, което да е свързано с локацията и бизнеса ви .com, .bg, .eu и др. са най-популярните за Българяи. Той служи по някакъв начин за идентифициране на вашия ресурс по териториална принадлежност.

Какви препоръки можете да дадем при избора на домейн?

Колкото по-кратък, толкова по-добре. Опитайте се да вземете или купите кратко име на домейн. По-добре се запомня.

Изберете име възможно най-близо до вашия обект. И ако имате късмет, опитайте се да изберете име, което съответства на основната ви ключова дума.

Избор на Хостинг


Какви елементи са включени в хостинг пакета?

Сървър или част от него за хостване на материали на вашия сайт.

Капацитети: дисково пространство според вашата тарифа, брой едновременни процеси и др.

Техническа поддръжка (ако е необходимо).

Можете да свържете следните видове хостинг: безплатен, Shareware и платен. Първите две можете да използвате „за душата“. Функционалността им е силно ограничена и собственикът им показва рекламите.

Няма универсални препоръки за избор на хостер. Трябва да се ръководите от следните критерии:

Колко хостери работят на този пазар.

Ценова политика. Можете да намерите хостинг на цена от около 50-100-150 лв на година.

Осигурени технически възможности.

Брой клиенти и тяхната динамика. Ако динамиката е отрицателна, тогава е по-добре да вземете друг хостинг.

Оформление, програмиране, внедряване на CMS
Тук започва техническата дейност на програмист и дизайнер на оформление. Тези хора трябва да разбират техниките за уеб разработка, за да направят наистина добър продукт.

Вече говорихме за CMS, а сега ще ви кажем защо имате нужда от него. Смисълът на този инструмент е възможността за вграждане на допълнително съдържание и модули в сайта без ненужни затруднения. Майсторите учат предприемачите как да работят със системата, за да могат да работят със собствения си сайт.

Как да изберем CMS
В противен случай CMS се нарича двигател на сайта. Помислете какви са двигателите за създаване на сайт.

Съдържание на сайта
Сега, когато сайтът е готов, остава да го напълним със съдържание. Има два начина за попълване на сайта:

Клиентът предоставя снимков, видео и текстов материал на изпълнителя. В този случай специалистите интегрират съдържанието с тялото на сайта. Експертите могат да го актуализират периодично.

Клиентът делегира процеса на създаване на съдържание. Тогава създаването на съдържание за сайта е изцяло поверено на изпълнителя. Правят се снимки и видеоклипове. Текстовете се пишат от seo копирайтър, като се вземе предвид събраното семантично ядро.

Изображенията, които се използват при работа със сайта са оптимизирани за уеб разположения, най-удобно е да качвате видеоклипове в сайта не директно, а чрез видео хостинг. За тези цели YouTube е най-подходящ. Можете просто да интегрирате видео кода в кода на вашия уебсайт. Така решавате два проблема – не заемайте дисково пространство и създавайте „острови на съдържанието“, за които вече писахме.

След като съдържанието е готово, то се вгражда в тялото на сайта. Сега вашият ресурс е напълно готов за тестове.

Тест на сайта
Подготвителната част е завършена: кодът е написан и оптимизиран, дизайнът е изряден, съдържанието е заредено и показано правилно, но това не е всичко. Преди сайтът да бъде видян от обществеността, той трябва да бъде тестван, за да се види дали работи.

Тестването се извършва най-добре на три етапа:

Тест от специалисти на изпълнителя.

Набиране на хора във фокус – група, за да получите независим отговор на вашия ресурс.

Третият етап е най-труден. Изпълнителят трябва да представи работата си на клиента. Разбираемо е, че това е окончателното представяне и проектът се предава на клиента. Водещият трябва да бъде потопен в проекта по такъв начин, че да отговори на всички въпроси на клиента възможно най-подробно и да обоснове избора на всяко решение, използвано в работата.

Изработка и популяризиране на уебсайтове
Да, можете да спрете. Не можете да актуализирате съдържанието и дизайна – просто оставете всичко както е. Клиентите ще идват, но всеки път ще стават все по-малко. Това ще се случи, когато съдържанието и дизайнът ви станат остарели.

Такъв процес е неизбежен. Но само ако не се грижите за това. Можете да направите аналогия между уебсайт и аквариумна рибка. Ако не се нахрани или не се смени водата, краят ще бъде близо. Това е добра метафора и защото нито камъчетата на дъното, нито красивият подводен замък са важни за доброто състояние на рибите. И за вашия сайт всякакви ненужни лосиони не са важни. В примера за уебсайта на ресторанта нямаше нужда от прекалено помпозен дизайн. Удобната функционалност за доставка беше важна.

Но това не означава, че промоцията на вашия ресурс може да бъде пренебрегната. Какви методи съществуват:

Добавяне към тематични и отраслови указатели. В началото на статията споменахме указателя, който съдържа повече от 7000 агенции, работещи в дигиталната сфера. Такива директории има в много области – не забравяйте да ги използвате.

Промоция в търсачките или SEO. Създайте съдържание и всяко заглавие въз основа на семантичното ядро. Това може да изведе вашия ресурс в горната част на резултатите от търсенето и да ви осигури приток на клиенти от органично търсене.

Адаптивен дизайн (адаптивен дизайн) – добавянето на адаптивен дизайн позволява на клиентите ви удобно да разглеждат сайта. Това има положителен ефект върху продажбите.

Добавете показатели. Свържете се с показателите на сайта, за да проследите ефективността на вашата работа. Можете да разберете какво съдържание харесват потребителите и след като работите година или повече, можете да предвидите продажбите си по месеци.

Можете да добавите функционалност. Сега, когато сайтът работи гладко, можете да добавите функционалност.

Можете да експериментирате безкрайно с обичайните бутони на сайта (тъй като стана известно, че потребителите са по-склонни да щракват върху зелени бутони със заоблени ъгли, отколкото червени и ъглови).

Добавете чат с администратора (използвайте JivoSite). Добавянето на калкулатор спестява време за изготвяне на оферта. По този начин веднага ще разберете нуждите на вашия клиент. Създайте красиво падащо меню.

Колко струва
Остава само да изчислите цената на това, което ви е необходимо, за да създадете сайт.

Състоянието на днешния цифров пазар в България не е стабилно. Тази ситуация се е развила, защото пазарът е препълнен с некомпетентни специалисти. За да получат своя пазарен дял, те трябва да използват ценови дъмпинг. Това означава, че те умишлено подценяват цената на услугите спрямо средната за пазара, така че клиентът да се изкуши от ниската цена и да ги избере.

Свържете се с нас за безплатна консултация: 0899 85 75 00

Подобни статии