Създаване на уеб сайт в Кюстендил

Направете вашият избор при създаване на уеб сайт в Кюстендил

Искате да минете онлайн и да сте видим за света, изберете професионалситите при Създаване на уеб сайт в Кюстендил.

За да накарате посетителите на вашия сайт да се чувстват комфортно, лесно да намерят необходимата им информация и да се превърнат от просто посетители в клиенти за кратък период от време, направете сайта удобен за тях. Приятелският интерфейс ще помогне за това, чиято същност е максимално да опрости процеса на взаимодействие със сайта за потребителя.

Създаване на уеб сайт в Кюстендил

Какво е приятелски интерфейс? Създаване на уеб сайт в Кюстендил

Удобният за потребителя интерфейс на сайта (или използваемостта) отразява колко лесно и удобно е за обикновения човек да използва уеб ресурс. Основният индикатор за добър интерфейс е ергономичността. Това означава, че колкото по-малко действия извършва човек, за да постигне целта си, толкова по-удобен е интерфейсът.

На сайт с приятелски интерфейс нищо не отвлича вниманието на потребителя, не му пречи, не го обърква или отблъсква.

Целта на приятелският интерфейс

Целта на удобния за потребителя интерфейс е да се постигне баланс между удобството за посетителя и ползата, която собственикът очаква. С други думи, така че посетителят да се чувства удобно на сайта, но в същото време да изпълнява необходимите действия: да се регистрира, да купува продукти, да отваря връзки и т.н.

Основни принципи на приятелският интерфейс

За да се постигне това, дизайнът на интерфейса на сайта трябва да следва пет принципа, които ще грабнат вниманието на потребителя, ще го задържат и ще го подтикнат към действие, без да предизвикват раздразнение.

  1. Интуитивна яснота

За да бъде удобен интерфейсът, трябва да е ясно още от първите секунди: къде да кликнете, за да видите цената на услугите, къде е бутонът за закупуване на продукт, как да се регистрирате или въведете вашите данни. Ако човек не разбере това веднага, той натиска произволни бутони и най-вероятно ще замине за друго място с по-разбираема структура.

Яснота при създаване на уеб сайт в Кюстендил

За да се избегне това, дизайнът трябва да бъде логичен: с ясна йерархия, познато подреждане на елементи и удобни бутони за навигация. Например в онлайн магазините количката за пазаруване винаги се намира в горния десен ъгъл на страницата. Ако го преместите на друго място, процентът на изоставената количка вероятно ще се увеличи с няколко точки.

SEO оптимизация на сайт в Кюстендил

Друг пример е страница за контакти. Всички са свикнали с факта, че този раздел се показва последен в менюто. Ако го преместите на друга позиция, някои потребители поради невнимание или бързина няма да го намерят и напуснат сайта, без да се свържат с вас.

По принцип можете да експериментирате, за да се откроите от конкуренцията. Но що се отнася до интерфейса, за да бъде приятен, по-добре е да се придържате към установените правила.

Предсказуемост

Анализирайте аудиторията си и определете кои сайтове използват най-често: социални мрежи, търсачки. Фокусирайте се върху интерфейса на тези ресурси, когато разработвате свои собствени дизайни. Не копирайте безмислено, просто накарайте асоциациите да работят за посетителите ви.

Добър пример са иконите и бутоните. Всички са свикнали с това, че прозорец с лични съобщения или формуляр за обратна връзка се отваря с икона под формата на „плик“. Ако добавите такъв визуален елемент към дизайна на интерфейса, но му придадете различна функция (например отваряне на страница с условия за доставка), това ще обърка човека и ще предизвика досада, тъй като той очаква различен резултат от щракване върху иконата.

Същият принцип работи и с бутоните. Ако потребителят е свикнал с факта, че бутонът трябва да е триизмерен и контрастен, а вие сте го направили слаб и не особено забележим, за да отговаря на дизайна, той може изобщо да не разбере, че може да се кликва.

Предвидимостта е важна и за съдържанието на страницата. Ценоразписът трябва да бъде в раздела „Цена“, а не в „Примери за работа“, а фирмените новини трябва да са в раздела „Новини“, а не на главната страница.

Минимализъм

Не претоварвайте дизайна на интерфейса с ненужни елементи: няколко бутона на една страница, десетки секции, сложно меню. При приятелски дизайн на интерфейса, колкото по-опростен, толкова по-добре.

Минимализъм

Дизайнът трябва да бъде ориентиран към потребителя. Ако имате много информация, която не може да бъде изтрита или съкратена по никакъв начин, изберете само най-важната от нея и я поставете на главната страница, скрийте останалата част в тематичните раздели.

Когато човек посети уебсайт, той не иска да се бомбардират тонове информация наведнъж. Той иска да види за какво е дошъл, без да се разсейва от ненужни елементи.

Скорост на изтегляне

Дори и най-лаконичният, лесен за ползване и приятен за окото дизайн на интерфейса е безполезен, ако страниците се зареждат твърде дълго.

Потребителят няма да изчака, докато се отвори желаният раздел на сайта или анимацията с важна информация, а ще отиде на друго място. Бавната скорост на изтегляне между другото може да е следствие от претоварени елементи, но не винаги.

Обсъдихме тази тема по-подробно в статията „ Скоростта на сайта и методи за увеличаването му “.

Толерантност към грешки при създаване на уеб сайт в Кюстендил

Ясно е, че при идеален дизайн на интерфейса не трябва да възникват грешки. Ако обаче вземем предвид реалните ситуации, малък процент от посетителите винаги ще се объркат и щракнат „грешно“. В този случай е важно да се уверите, че те не се страхуват от грешки.

Представете си ситуацията. Отидохте в онлайн магазина, избрахте продукт и решихте да го купите. Попълнете дълга форма за поръчка: вашите контакти, адрес за доставка, номер на банкова карта.

Номера

Но в полето за телефона напишете номера си, например, без префикса „+359“. След това натискате бутона „Поръчка“ и … всички данни се изтриват и ще получите съобщение за грешка. Сайтът изисква да попълните всичко наново и вие го затваряте досадно и отивате до най-близкия магазин, дори да е по-скъп.

За да се избегне това, сценариите на потребителски грешки трябва да бъдат обмислени в удобен интерфейс. Бутоните за отмяна на промени и връщане към предишния раздел, съобщения за последиците от затварянето на страницата, ще ви помогнат в това. По принцип всяко действие на посетителя, дори погрешно, не трябва да бъде необратимо.

Съвети за това как да направите интерфейса удобен за потребителя и дизайна

Ако описаните по-горе принципи ви се струват твърде абстрактни и теоретични, нека преминем към практиката.

Не давайте голяма свобода на избора

Да, посетителят трябва да се чувства свободен на сайта, той не обича, когато нещо се налага. Но свободата е добра, стига да не води до объркване и съмнение. Ако имате онлайн магазин и препоръчвате други подобни продукти в продуктовите карти, ограничете техния брой. Не е необходимо да показвате всички възможни опции, изберете само най-подходящите.

Създаване на уеб сайт в Кюстендил
Създаване на уеб сайт в Кюстендил

Малко свобода на избора при създаване на уеб сайт в Кюстендил

Например на страница, описваща смартфон, препоръчайте конкретен калъф и конкретни слушалки, вместо абстрактни категории свързани продукти.

Докажете, че сайтът е защитен

Потребителите са все по-загрижени за поверителността на личните си данни. Те се страхуват, че техните снимки, пароли, телефонни номера, история на предпочитанията ще бъдат публично достъпни и измамниците ще се възползват от това.

За да може човекът да ви се довери, докажете и покажете, че носите отговорност за защитата на данните на вашите клиенти. Използвайте протокола https, следете сигурно проследяване на данните за вход и пароли, кажете за методите за защита в споразумението.

Поискайте разрешение за изпращане на писма и SMS, за обработка на лични данни, съгласие за потребителското споразумение.

Попълването на полетата трябва да е лесно

Ако имате формуляр за попълване на вашия сайт – регистрация, плащане, абонамент за бюлетин и т.н. – дръжте го просто, в противен случай човек просто няма да иска да го попълни.

Помогнете на лицето да попълни формуляра, за да бъде удобен.

Предложете. Ако данните, които трябва да се попълнят, не са уникални (т.е. не имейл, телефонен номер, име), кажете на посетителя как да го попълни, като използвате падащия списък, за да не въвежда всичко ръчно. За датата на раждане е подходящ прозорец с календар, за друга информация – списък (избор на град, пол и др.)


Проверете веднага коректността.

По-горе описахме ситуация, при която човек е направил грешка при попълване на формуляра и всички данни, които е успял да въведе, са изтрити от него. За да предотвратите това, направете автоматична проверка до всяко поле. Ако телефонният номер е в грешен формат, нека бъде видим веднага, а не когато посетителят щракне върху „готово“.
Един блок текст на страница

Само на информационните портали и в онлайн медиите има възможност, когато основната статия се показва на една страница, а отстрани се поставят блокове с новини или резюме на други материали.

Дори в тази ситуация подобно решение изглежда противоречиво; на други сайтове е по-добре да проектирате интерфейса, така че основната информация на страницата да не бъде засенчена от допълнителни блокове. Потребителското внимание е ценен ресурс и не бива да се хвърля толкова непрактично.

Подобно на подобно

Не разделяйте структурата на сайта на много подобни секции, а ги комбинирайте. Например в раздела „Контакти“ можете да добавите карта на местоположението, формуляр за обратна връзка и работен график.

Дублиран призив за действие

Ако съдържанието на страницата не се побира на един екран и трябва да бъде превъртано надолу, добавете призив за действие в началото на текста и в края. Някои потребители са готови незабавно да кликнат върху бутона, някои трябва да знаят подробностите, за да вземат решение. И в двата случая човек трябва да види пред очите си бутона за действие на целта.

Използвайте контраст

Бутоните трябва да се открояват на фона на текст и илюстрации. Това е основният елемент, който е важен за вас и потребителя. Направете ги по-забележими, изберете най-контрастната комбинация, затъмнете фона.

Контраст

Адаптивност

За да не загубите потенциални клиенти и да направите дизайна приятелски, накарайте сайта да работи на всички устройства и във всички браузъри. За смартфони и таблети е подходяща мобилна версия или реагиращ дизайн. Уверете се, че всички бутони, връзки и илюстрации се показват правилно на произволен размер на екрана.

Удобно търсене при създаване на уеб сайт в Кюстендил

Ако имате много информация на вашия сайт – статии, продукти, документи – добавете към него функция за търсене и го направете удобен. Желателно е алгоритъмът за търсене да разпознава различни форми на думи (случаи, пол, число) и да дава приоритет на резултатите.

  • Удобният дизайн на интерфейса ще помогне да спечелите доверие и лоялност на потребителите, да увеличите конверсията и дълбочината на гледане на сайта. Основният принцип на удобния за потребителя интерфейс е балансът между удобството за посетителя и ползата за собственика на сайта.

Подобни статии