Създаване на уебсайт в Разград

Изберете професионалистите при създаване на уебсайт в Разград

Искате да се доверите на някой който ще Ви разбере и ще реализира вашият проект, вашият бизнес по начина по който вие искате, за да Ви има в Интернет. Изберете Greenseo при създаване на уебсайт в Разград.

Как да защитим уебсайта си: видове заплахи за сигурността и как да ги избегнем

Ако не искате данните на потребителите да бъдат откраднати от вашия сайт и продадени на конкуренти, изтрити са важни материали или са добавени ваши, заразени с вируси или просто копирани текстове преди индексиране в търсачките, е важно да се погрижите за сигурността. Анализирахме възможните заплахи за сайта и как да ги предотвратим.

Създаване на уебсайт в Разград
Създаване на уебсайт в Разград

Потенциални заплахи за сигурността на уебсайта


Така че, за да разберете как да защитите сайта си, първо е важно да разберете в кои области можете да очаквате проблеми. Те могат да бъдат разделени на три категории:

Поверителност – когато нападателите получават неоторизиран достъп до данни, които са затворени за тях.

SEO оптимизация на сайт в Разград


Почтеност – когато информацията се премахва или променя.
Достъпност – когато редовните потребители губят достъп до секции, които трябва да бъдат отворени за тях.
Обикновено такива проблеми се създават от външни натрапници, които се опитват да извлекат пряка или непряка полза от това: продават вашата клиентска база данни, увреждат репутацията ви, блокират сайта, така че клиентите да отиват при конкуренти и т.н.SEO оптимизация на сайт в
Почтеност – когато информацията се премахва или променя.
Достъпност – когато редовните потребители губят достъп до секции, които трябва да бъдат отворени за тях.
Обикновено такива проблеми се създават от външни натрапници, които се опитват да извлекат пряка или непряка полза от това: продават вашата клиентска база данни, увреждат репутацията ви, блокират сайта, така че клиентите да отиват при конкуренти и т.н.

Нека разгледаме по-подробно видовете заплахи за сигурността на сайта.

Атакуване на уеб приложения и техните компоненти

Ако дадено уеб приложение съдържа уязвимости, нападателят може да ги използва, за да модифицира командите, изпълнявани на сървъра. Благодарение на това той може да открадне важна информация, да наруши бизнес логиката (процесът на плащане на поръчки и т.н.) или да хакне корпоративна мрежа. Най-често срещаният тип атака срещу уеб приложения е SQL инжектирането.

Проверка на самоличността

Този тип атака е насочена към механизми за проверка на идентификацията на сайта, тоест към програми, които определят дали даден потребител или приложение има право да извършва определени действия. Те включват груба сила (хакване с груба сила на всички възможни комбинации), измама с процеса на възстановяване на паролата и оторизация.

Потребителски атаки

Когато потребител посети уеб ресурс, той вероятно му се доверява, така че не се страхува да кликва върху бутони, да отваря връзки и да преглежда съдържанието. В този момент обаче, ако сайтът не е защитен, измамниците могат да го заразят със злонамерен софтуер или да инжектират код, който да открадне пароли, да прегледа съдържанието на компютъра, писма и съобщения.

Логически атаки при създаване на уебсайт в Разград

В този случай измамниците се опитват да нарушат логиката на функциите на уеб приложението. Тоест сайтът има процеси, познати на всички потребители: регистрация, възстановяване на парола, поръчка, извършване на плащания, попълване на профил и т.н. Нападателят нарушава тези процеси или заобикаля зададените в тях правила. Логическите атаки включват DoS.

Също така, когато се анализират възможни заплахи за сигурността, всички видове атаки могат да бъдат разделени на целенасочени и нецелеви.

Мишена

Тези атаки са насочени специално към определен сайт. Обикновено те са направени по поръчка, тъй като нападателят знае точно от какво и къде се нуждае. Целите им могат да бъдат различни:

вземете информацията, която ви е необходима, за да я използвате срещу компанията или за да реализирате печалба;
„Crash“ на портала за намаляване на продажбите;
направете данните на клиентите публично достъпни, за да нанесете репутационен удар.


Случайни хаквания. Създаване на уебсайт в Разград

Такива атаки се извършват на голяма „площ“, те не са насочени към определен портал, те се опитват да достигнат до това, което се случва. Хиляди и десетки хиляди сайтове могат да попаднат под дистрибуцията наведнъж, обединени от някакъв параметър: използвани cms, категория (онлайн магазини, форуми и т.н.), използвана приставка. Такива атаки се стартират от късмет и след това, ако нещо се получи, хакерът вече мисли как да го използва: копиране на поверителни данни, поставяне на собствен скрипт и т.н.

Всеки уеб ресурс може да попадне под случайна атака, независимо от неговия трафик, популярност и сфера на дейност.

Заплаха за копиране на съдържание

Друга заплаха касае не техническата сигурност, а авторските права върху съдържание. И така, някои копират готови текстове и ги поставят на страниците си, без да губят време и усилия за собственото си писане.

Преди няколко години това беше истински проблем, тъй като търсачките не разбраха веднага къде е оригиналното съдържание и къде е копирано, така че в резултатите от търсенето можете да намерите няколко сайта подред със същата статия.

Плагиатство при създаване на уебсайт в Разград

Сега търсачките са по-напреднали и след индексиране на страница няма смисъл да копирате съдържанието й – така или иначе, търсачката веднага ще го забележи. Но някои любители на плагиатството настройват анализирането и прихващането на текстове, преди да ги индексират, и след това веднага ги публикуват.

Ако вашият ресурс е по-„млад“ и сайтът на плагиатора вече е добре приет от търсачките, е много вероятно алгоритъмът за търсене да ви сбърка с крадец.

Има няколко начина да защитите сайта си от копиране на текстове и изображения. Първо, можете да деактивирате функцията за избор и копиране чрез скрипт. На второ място, забраната чрез CSS стил, който работи по същия начин като скрипта.

Това са методи за механична защита, които опитен потребител може лесно да заобиколи, като деактивира скриптове или отвори изходния код на страницата.

Авторски права

Можете също да добавите значка за авторски права и съобщение, че цялото съдържание е защитено с авторски права, за да защитите съдържанието си. Това няма да спре всички, но опитите не са мъчения.

Също така, като опция за защита на съдържанието, добавете статии към услугата „Оригинални текстове“ от Yandex. След като ги добавите, те незабавно се присвояват на вас и нападателят, който ги е копирал, със сигурност ще попадне под санкциите на търсачката.

Какво се случва, ако сайтът е хакнат?


Зависи каква информация или какви възможности ще получи нападателят.

Пароли

Ако някой е получил вашите пароли от администраторската област, рискувате напълно да загубите контрол над ресурса и неговото съдържание. Първо трябва да ги защитите.

Контакти и други потребителски данни

Вашите клиенти вероятно ще започнат да получават рекламен спам.

Данни за банкови карти

Ако имате достъп до онлайн плащане за стоки, измамниците, след като откраднат данни от картата, могат да извършват финансови транзакции. Това ще ви донесе парични загуби и загуби на репутация.

Неразрешено разположение на рекламите

Хакерите ще печелят пари от рекламни банери, публикувани на вашия сайт, и вие ще получите възмущението на потребителите.

Атаки на други сайтове

Ако вашият ресурс е хакнат, той може да се използва за DDoS атаки на други портали или чрез вас, за да стигнете до по-сигурни сайтове на вашия хостинг.

В случай на хак, вие не само губите пари и увреждате репутацията си, но и попадате под санкциите на търсачките, които редовно проверяват сайтовете за безопасност.

Начини за избягване на сигурността на сайта

Всички методи за защита на сайта могат да бъдат грубо разделени на три области:

Защитете системата за управление на съдържанието на сайта или просто CMS.
Защитете самия сървър.
Защитете компютъра на администратора.
Начини за избягване на заплахи

CMS защита

За да предотвратите заплахи за сигурността на CMS, която изпълнява сайта, използвайте следните методи за защита:

SSL протокол , който ще помогне за защитата на данните чрез криптиране. За да свържете такъв протокол, трябва да получите специален сертификат с електронен подпис.
Модерен двигател . Не забравяйте да актуализирате вашата система за управление на съдържанието, тъй като при всяка актуализация създателите й поправят грешки и добавят нови бариери за нападателите.


Надеждни скриптове . За да не пропуснете вирус или троянец от плъгини и програми, внимателно проверете техните източници и използвайте само официални и лицензирани компоненти.


Приставки за сигурност .

Инсталирайте специални приставки, за да защитите сайта си и да избегнете заплахите за сигурността. Например iThemes Security или Wordfence.
Защита от страна на сървъра

За да защитите сървъра от измамници, следвайте простите правила за сигурност на информацията:

Не споделяйте достъпа до базата данни само с никого. Само надеждни и надеждни служители трябва да имат вход и парола от администраторския панел. Освен това отделете правата, така че никой да не може да изтрива и премества файлове, да редактира страници.


Използвайте специални приставки, за да наблюдавате какво въвеждат потребителите на вашия портал. По този начин се предпазвате от спам съобщения и XSS атаки.

Сменяйте редовно паролите.

Всяка парола трябва да представлява сложна комбинация от букви и цифри. Избягвайте популярни пароли: рождени дни, имена, телефонни номера и т.н. Също така е най-добре да не запазвате пароли в браузъра.

Не забравяйте да направите резервно копие. Копие от сайта ще ви помогне да отмените промените, ако нещо се обърка.
Усложнете влизането в административната област. Например активирайте двуфакторна проверка или еднократно влизане с парола чрез SMS.
Защита на самия компютър

Важно е компютрите на администратора и всички, които имат достъп до администраторската област, да не са заразени с вируси. За решаване на този проблем се инсталират антивируси: Avast, NOD32, Kaspersky Internet Security, Norton и други.

Как да разбера дали даден уебсайт е заразен с вирус?

Ако подозирате, че ресурсът ви вече е заразен с вирус, проверете го с помощта на специални онлайн услуги. Това е лесно да се направи: въведете URL адреса на сайта, изчакайте и вземете резултата от проверката.

Проверка за вируси. Създаване на уебсайт в Разград

Например, можете да опитате Antivirus-alarm, който открива вируси, предпазва от ботове, предупреждава за подозрителни дейности и в същото време се отървава от троянски коне.

Има и други услуги за проверка: VitusTotal, ReScan, Sucuri и др.

  • Ако не искате вашите данни и данните на вашите клиенти да изтекат в мрежата, така че сайтът ви да спре да работи в най-горещия сезон на продажбите или че измамниците печелят пари, използвайки вашия уеб ресурс без ваше знание, не забравяйте да се погрижите за правилната сигурност.

Подобни статии